IT-consultancy gaat niet altijd over rozen

IT-consultancy gaat niet altijd over rozen 

Hoe ambitie omslaat naar overbelasting 

Verwachtingen van klanten, deadlines, ambitieuze collega’s, sociale werkactiviteiten en een druk privéleven. IT-consultancy gaat niet altijd over rozen. Soms wordt dat te veel. Dat kan ertoe leiden dat je als IT-consultant je werk niet (goed) meer kan doen. In dit blog nemen we je mee in hoe ambitie omsloeg naar overbelasting. Je leest het verhaal van een jongeman die, gezien de strekking van dit artikel, liever anoniem blijft. Voor het gemak verwijzen we naar hem als ‘McCoyan’. 

De eerste signalen van overbelasting 

Voordat hij uitviel, was hij aan de slag bij een grote internationale techklant. Daar had hij het erg naar zijn zin, maar merkte ook dat iedereen in het team enorm ambitieus was. “Sommige medewerkers gingen pas om tien uur in de avond richting huis. Hiervoor had ik in het buitenland gewerkt, dus ik had geen beeld bij de Nederlandse werknorm”, zegt McCoyan. Hij liep deze periode op zijn tenen wat leidde tot de eerste klachten. McCoyan vervolgt: “Je herkent dit door aanhoudende rug- of vermoeidheidsklachten, je gunt jezelf geen tijd om nieuwe dingen te leren of je zegt privéafspraken af die energie horen te geven.” 

De doorslag naar verzuim 

McCoyan ging minder uren werken, maar daarmee was de gevoelsmatige druk niet afgenomen. Toen McCoyan vervolgens een whiplash kreeg als gevolg van een ongeluk, was dit de druppel. Zijn emmer was overgelopen waardoor hij niet meer kon werken. Hij ging zich het jaar daarna richten op het opbouwen van werkuren. McCoyan blikt terug: “Dat is lastig, want je moet opzoeken waar je grens zit, zonder dat je daar overheen gaat.” Een jaar later is McCoyan weer volledig aan het werk, maar na een feest viel hij terug. Dit kwam als een flinke tegenslag. “Ik had eindelijk voldoende energie om te werken, maar ik kon dit niet combineren met sociale activiteiten.”  

Duurzaam herstel als topprioriteit 

De McCoyan besloot dat hij meer hulp nodig had om te herstellen. Hij ging zes maanden in een revalidatiecentrum waar hij vanuit verschillende disciplines werd ondersteund. Zo heeft hij, bijvoorbeeld, veel gehad aan een ergotherapeut die meedenkt over hoe je je dag het beste kan indelen. “Gelukkig heb ik altijd gemerkt dat McCoy mijn duurzame herstel als topprioriteit ziet, in plaats van dat ik zo snel mogelijk weer uren moet maken”, zegt McCoyan. Hij vervolgt: “Het is superfijn als een werkgever zo flexibel is. Tijdens de re-integratie kan ik meer werken als ik me fit voel, maar ook voel ik me veilig om aan te geven wanneer dit niet het geval is.” 

Ondernemerschap en vooruit kijken 

Ook al was McCoyan even uit de running, zijn ondernemerschap pakken ze hem niet af. Zo heeft hij een website opgezet waarin hij, vanuit zijn eigen ervaring, tips deelt over het wegnemen van prikkels. Hoe het nu met hem gaat? Inmiddels is hij weer bijna fulltime aan het werk.