McAdemy is onze bruisende leeromgeving waar kennisdeling centraal staat. Van inhoudelijke SAP-trainingen tot persoonlijke ontwikkeling, gegeven door externe sprekers óf onze eigen McCoyans – het delen van kennis is de kern. Onze BI-specialist Wessel Verheijen organiseerde een training met als thema ‘Finding your purpose’. Deelnemer en collega Wim Olieman neemt je in deze blog mee in zijn ervaring!
Wim: “Finding your purpose. Dat onderwerp spreekt me wel aan. Vol nieuwsgierigheid en goede moed ga ik de sessie in. Wessel heeft het goed voorbereid, en geeft gelijk een schot voor de boeg: dit wordt geen lui-achterover-zit-sessie! We moeten zelf aan de bak. Aan de hand van verschillende vragen en opdrachten gaan we met het thema ‘Finding your purpose’ aan de gang.”
Om je purpose te vinden is het belangrijk om te kijken naar waar je blij van wordt. Daarom is de eerste opdracht van de workshop het beschrijven van een dag waarop alles goed gaat. Wim: “Er komen gelijk bepaalde dagen in me op. Als vanzelf ga ik terug naar die dag en dat moment, en dat geeft een goed gevoel. Ik herken al snel een centraal element, namelijk het helpen van anderen door een concreet probleem op te lossen. Een waardevol inzicht, als je het mij vraagt.” Vervolgens wordt ook de andere kant belicht: wat kenmerkt nou juist een slechte dag? En welke rol speel je hier zelf in?
Bij het tweede deel van de sessie kijken de kandidaten meer naar de kernwaarden. Je purpose bepalen kan immers niet zonder te weten welke waarden voor jou persoonlijk belangrijk zijn. Wim legt uit: “Al snel heb ik een aardige lijst opgesteld. De uitdaging ligt echter in het terugbrengen naar 5 waarden. Want wat vind je nou écht belangrijk? En waarom? Uiteindelijk weet ik mijn kern samen te vatten in de volgende 5 waarden: verantwoordelijkheid, vertrouwen, samenwerken, hulpvaardig en integriteit. Ook wordt er gevraagd welke waarden juist een belemmering vormen. Daar hoef ik niet lang over na te denken: bureaucratie! Als ik het zo opschrijf, besef ik me dat ik bij McCoy goed op m’n plek zit.”
Tot slot gaat de groep aan de slag met het maken van een persoonlijk ‘purpose-statement’. Dit is een kort en krachtig statement, waarin een persoonlijk kerndoel beschreven staat. Wim gaat verder: “Wessel legt uit dat hij de zijne een tijdje geleden heeft opgesteld. Hij pakt deze er regelmatig bij om te checken of hij nog wel de juiste dingen doet. Ik ga er mee aan de slag. Deze moet niet wollig en vaag zijn: hoe concreter, hoe beter. Ik stel een purpose-statement op waar ik best tevreden over ben. Maar ik wil ‘m nog wel wat bijschaven. En dat is volgens Wessel helemaal oké.
Deze waardevolle avond heeft me geholpen om scherp te zijn op wat ik doe. Wat wil ik bereiken met mijn talenten? Waar wil ik mijn tijd aan besteden? En ben ik wel met de juiste dingen bezig? Heel nuttig. Wessel, bedankt!”