Zo in de decembermaand zijn de eindejaarsgesprekken een belangrijk topic. Jij wil groeien, stappen maken, je ontwikkelen en een promotie zou daar wel eens het antwoord op kunnen zijn. Maar wat betekent die functiebenaming, hoger salaris of erkenning nu echt voor jou? Ik neem je mee in waarom promoties níét het middel zijn voor jouw groei en ontwikkeling als professional. Maar hoe werkt een bedrijf zonder promoties? Dat lees je in dit blog!
Volgens de traditionele promotie hebben anderen beoordeeld dat je naar een ‘hogere functie’ gaat binnen dezelfde organisatie. Je krijgt meer verantwoordelijkheden, een hoger salaris en het brengt een stuk erkenning voor jouw harde werk. Vaak krijg je hier automatisch een exacte beschrijving bij waar jij aan moet voldoen- “wel zo rechtvaardig tegenover andere collega’s”, zou de gemiddelde HR-afdeling onderbouwen. Op deze manier is gewaarborgd dat iedereen in ‘jouw categorie’ aan dezelfde criteria voldoet.
Zo’n promotie levert discussie op. En dat is volgens mij ook niet gek. Ga eens na: in hoeverre ben jij exact hetzelfde als collega’s in ‘jouw categorie’? Word je écht blij van deze ‘hogere’ functie of vallen jouw ambities ook buiten dit gebaande pad? Er ontstaan discussies over gelijkheid en de objectiviteit van de beoordelaar: “Waarom zitten jij en jouw collega’s wel of niet binnen dezelfde categorie?” Daarnaast zijn er vaak maar een aantal plekken te vergeven binnen een categorie. Iemand die deze dus wel verdient, kan er alsnog buiten vallen. Kortom: de traditionele promotie is een one size fits all en dat werkt niet voor individuele groei en ontwikkeling.
Oke, zo’n traditionele promotie werkt niet. Maar, hoe moet het dan wel? Groei en ontwikkeling vraagt om maatwerk in aandacht, salarisschalen en functieomschrijvingen. De combinatie van persoonlijkheid, achtergrond, vaardigheden en ervaring maakt iedereen uniek. Hokjes denken draagt simpelweg niet bij aan groei, maar schetst kaders die belemmeren. In plaats van mensen in categorieën plaatsen, moeten mensen gecoacht worden in een richting die je gezamenlijk bespreekt. Dit vereist een juiste bedrijfscultuur, een flexibele (of geen) HR-afdeling, maar ook het initiatief van jou als professional.
Bij McCoy hebben we geen HR-afdeling, functiebeschrijvingen, salarisschalen en ook geen promoties. Iedereen groeit in eigen tempo in een richting die bij hem of haar past. Consultants hebben een rol. Die rol verandert iedere dag door persoonlijke groei en ontwikkeling en ook omdat de markt voortdurend vraagt om verandering. Beslissingen nemen we op basis van advies van alle betrokkenen. Geen alles omvattend Management Team dat in opperste wijsheid alle besluiten neemt, maar een basis van gelijkwaardige relaties en leiderschap op kennisdomeinen. Openheid naar elkaar toe is van belang. Dat is eenvoudig bij een vrolijke boodschap, lastiger -maar even hard nodig- bij minder leuke thema's.
Het resultaat is eindeloze groei en ontwikkeling doordat jij als professional de vrijheid krijgt jouw carrière in te steken op eigen voorwaarden. Bij McCoy zie ik veel mooie initiatieven van consultants die niet direct bij hun hoofdwerkzaamheden horen. Denk bijvoorbeeld aan de opstart van McCoyTV, waarover je hier meer leest. Deze initiatieven bevestigen het succes van het niet hebben van promoties, functieomschrijvingen, etc. Maar, er is ook een andere kant. Niet alles is voorgekookt en uitgeschreven. Ook vraagt deze aanpak meer tijd. Besluiten worden top-down sneller genomen dan wanneer je mensen betrekt. Daarnaast kost individuele coaching meer tijd. Maar, er wordt weer veel tijd gewonnen met het niet hoeven houden van welles- nietes discussies over gelijk- of rechtvaardigheid. Bovendien is de acceptatiegraad van verandering vele malen groter met deze aanpak.
Bij McCoy dus geen promoties dit jaar en de volgende jaren trouwens ook niet. Daarentegen wel eindeloze groei en ontwikkeling. Wat betekent een promotie voor jou? En in hoeverre draagt deze bij aan jouw groei en ontwikkeling als professional?
Bekijk onze vacatures